Cara buat drop menu pada blog


Artikel kali ini,Mari bina blog akan tunjukkan anda bagaimana membina drop menu. Drop menu sangat berguna kepada anda jika anda ingin mengecilkan ruang selalunya pada bahagian tajuk posting atau artikel dan juga bahagian blog archive yang selalunya akan disusun panjang ke bawah mengikut berapa banyak posting yang anda buat.

Untuk membina drop menu, copy script ini dan pastekan dalam note pad.edit bahagian " " . Masukkan menu anda, sub link dan sub tajuk anda di bahagian yang bertanda " "Copy script yang sudah siap di edit pada note pad tersebut. Login blog anda dan klik Layout diikuti dengan Add a Gadget dan klik HTML/ Javascript. Pastekan script yang sudah di copy tadi pada ruangan content. Seterusnya klik save.Hasilnya akan kelihatan seperti contoh di bawah ini.


Anda boleh menambah seberapa banyak sub link dan sub tajuk pada drop menu anda nanti. Hanya perlu copy bahagian seperti kod dibawah ini.


Edit pada perkataan tajuk 3 dan Tajuk 3 kepada tajuk 4 dan Tajuk 4. Setelah selesai, copy kod tersebut dan pastekan supaya ia menjadi seperti ini yang tertera di bawah ini pada note pad.


Hasilnya akan kelihatan seperti yang tertera di bawah ini.G+

0 comments:

Post a Comment