Menukar Ikon favicon

Favicon (favourite icon) adalah ikon kecil yang berada pada URL blog atau website anda. Apabila anda membuat blog di Blogger.com,favicon yang berada pada URL anda adalah berupa favicon blogger.


Untuk menggantikan favicon asal kepada favicon anda sendiri, anda perlulah membina satu gambar. Ianya terpulang kepada kretiviti anda untuk membina gambar tersebut. Saiz bagi gambar mestilah sama ukurannya. Sebagai contoh, 100px x 100px. Setelah siap membina dan anda berpuas hati dengan gambar tersebut, save ke dalam komputer.

Seterusnya pergi ke http://www.favicongenerator.com . Ikut arahan yang diberikan dan setelah favicon tersebut di save ke dalam komputer, upload favicon tersebut di http://www.picpanda.com. Tunggu sehnigga proses upload selesai dan kemudian copy url favicon tersebut dan pastekan ke dalam notepad. Seterusnya, copy tag html ini  <link href='masukkan url favison .ico' rel='icon'/> dan paste kan ke dalam notepad. Gantikan perkataan masukkan url favicon.ico pada tag html kepada url favicon yang telah di copy dari http://www.picpanda.com tadi.

Setelah selesai mengedit, copy tag html yang telah siap di edit tersebut dan klik ke Dashboard=>Layout=>Edit HTML. Tick kan pada kotak Expand Widget Templates. Seterusnya tekan Ctrl+F dan taipkan </head> dan tekan enter. Pastekan tag HTML tadi di atas code </head>. Klik preview dan jika tiada sebarang masalah(error), klik save.

Satu cara lagi yang sangat mudah ialah dengan membinanya di sini  http://www.iconj.com/. Terima kasih pada sdr Izanuddin yang telah memberikan link tersebut pada saya.

G+

0 comments:

Post a Comment